دستگاه ICP-MS در گروه تجهیزات طیف سنجی جرمی و از دستگاه های کاربردی در آزمایشگاه های آنالیتیکال می باشد. از دستگاه ICP-MS می توان در زمینه های مختلف تحقیقاتی پزشکی، داروئی، شیمی، محیط زیست و آب و فاضلاب استفاده کرد. یکی از کاربرد های دستگاه طیف سنج جرمی پلاسمای جفت شده القائی در حوزه پزشکی، بررسی میزان عناصر فلزی درمایعات و اندام های بدن انسان می باشد. از جمله این موارد می توان به تعیین مقدار پلاتین موجود درسلول های سرطانی به کمک دستگاه اسپکتروسکوپی جرمی ICP-MS اشاره کرد.
بررسی جذب ترکیبات پلاتین در سلول سرطانی
سیس پلاتین، کربوپلاتین و اگزالی پلاتین از پرکاربرد ترین دارو های شیمی درمانی در معالجه سرطان و بر پایه پلاتین هستند. سیس پلاتین به علت توانایی که در پیوند با DNA دارد بسیار مورد توجه محققین پزشکی قرار گرفته است. سیس پلاتین با پیوند با DNA سلول، ترکیب اضافی DNA-Pt را ایجاد کرده و موجب ایجاد اختلال در عملکرد سلول سرطانی و از بین رفتن آن می شود.
بسیاری از سلول های سرطانی نسبت به معالجه با سیس پلاتین واکنش مثبت نشان می دهند. اما بیماری برخی بیماران که تومور های آنها نسبت به سیس پلاتین مقاومت می کنند، مجدد عود می کند. این مقاومت سلول نسبت به سیس پلاتین به دلایل ملکلولی مختلفی می تواند باشد. از این رو بررسی و تعیین میزان جذب این ترکیب پلاتینی بر روی سلول های سرطانی مختلف، کمک شایانی به پیشرفت تحقیقات می کند. عموماً برای آنالیز میزان پلاتین جذب شده در سلول سرطانی از دستگاه ICP-MS استفاده می شود.
آنالیز پلاتین در سلول سرطانی با دستگاه ICP-MS
در تحقیقی، برای بررسی میزان جذب ترکیب پلاتینی سیس پلاتین روی سلول سرطانی، دو نوع سلول A2780 و A2780/CP7 از نوع خاصی از سرطان تخمدان انتخاب گردید و در محیط آزمایشگاه کشت داده شد. سپس داروی شیمی درمانی سیس پلاتین به آنها تزریق و نتیجه آنالیز میزان پلاتین سلول ها با دستگاه ICP-MS گزارش شد. برای انجام آنالیز ابتدا سلول های سرطانی کشت شده توسط یک دستگاه مایکروویو دایجسشن Microwave Digestion هضم شده و وارد فاز محلول شدند. سپس اندازه گیری غلظت پلاتین با دستگاه طیف سنج جرمی پلاسمای جفت شده القائی ICP-MS صورت گرفت.
نتایج آنالیز دستگاه ICP Mass نشان می دهد که سلول سرطانی A2780 میزان جذب بالایی از سیس پلاتین در خود دارد، اما سلول سرطانی A2780/CP7 نسبت به جذب پلاتین از خود مقاوت نشان می دهد. بنابراین لازم است که تحقیقات بیشتری برای بررسی دلیل این مقاومت نسبت به جذب پلاتین صورت گیرد. از جمله استراتژی هایی که در تحقیقات آینده می توان انجام داد، ایجاد اصلاحاتی بر روی سلول و یا دارو جهت بالا بردن میزان جذب پلاتین می باشد و یا اینکه راهکار های داروئی دیگری برای از بین بردن آن سلول ها در نظر گرفته شود. قابل ذکر است در صورتی که در آزمایشگاه دستگاه ICP-MS موجود نباشد می توان از تکنیک های جایگزینی همچون طیف سنج جذب اتمی نیز به منظور آنالیز فلزات استفاده کرد.
کاربرد های دیگر دستگاه اسپکتروسکوپی ICP-MS
- آنالیز فلزات سنگین در آب آشامیدنی با اسپکتروسکوپی ICP-MS
- تعیین مقدار عناصر تریس Trace Elements مانند کرم، منیزیم، کبالت ونیکل در ادرار
- آنالیز عناصر فلزی مثل کادمیم، سرب، جیوه و آرسنیک دارو های مختلف با آی سی پی مس
- تعیین عناصر تریس در خون و سرم با دستگاه ICP Mass
- آنالیز عناصر موجود در خاک با دستگاه اسپکترومتر جرمی پلاسمای جفت شده القائی
همکاران ما در بخش فروش شرکت ری نور آزما آماده هرگونه پاسخگویی در زمینه خرید تجهیزات آنالیتیکال آزمایشگاهی از جمله دستگاه ICP، طیف سنج جرمی ICP-MS و اسپکترومتر جذب اتمی می باشند.