بدون شک تکنیک کروماتوگرافی یکی از بهترین روش های جداسازی ماده در آزمایشگاه می باشد. تکنیک کروماتوگرافی به دو روش کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی مایع انجام می پذیرد. کروماتوگرافی مایع توسط دستگاه HPLC و کروماتوگرافی گازی با دستگاه GC انجام می شود. از دستگاه کروماتوگراف مایع با عملکرد بالا برای آنالیز باقیمانده سموم در مواد غذائی، دارو ها، آشامیدنی ها و محصولات کشاورزی استفاده می شود. آنالیز داروهای مختلف در آزمایشگاه های کارخانجات داروسازی توسط دستگاه HPLC، از اقدامات اصلی در کنترل کیفیت داروی تولیدی پیش از عرضه آن به بازار می باشد.

کنترل کیفیت دارو ها در کارخانجات داروسازی

از دستگاه HPLC در صنایع داروسازی برای آزمایش محصولات و تشخیص ترکیبات خامی که برای تولید دارو بکار می رود، استفاده می شود. سازمان غذا و دارو کلیه کارخانجات داروسازی را ملزم به تعیین کیفیت دارو های تولیدی با دستگاه اچ پی ال سی، پیش از عرضه آن به بازار نموده است. مهم ترین مزیت استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا در آنالیز دارو ها، تعیین ساختار، اندازه گیری مقدار ناخالصی ها و تشخیص میزان از بین رفتن محصول در بالک دارو و فرمولاسیون داروئی می باشد. تکنیک کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا نه تنها برای ترکیبات داروئی شیمیایی کاربرد داد، بلکه برای آنالیز گیاهان داروئی نیز به کار می رود.

از معیار های عملکرد مناسب دستگاه HPLC، حد تشخیص بالا، خطیت و دقت انجام آنالیز توسط آن می باشد. از آنجا که میزان حساسیت و دقت آنالیز با دستگاه HPLC بالاست دستگاهی ایده آل برای استفاده در صنایع داروسازی به شمار می آید. نکته قابل ذکر این است که بسیاری از نمونه های داروئی مانند قرص ها جامد هستند، این نمونه ها برای انجام آنالیز با دستگاه کروماتوگراف مایع با عملکرد بالا بایستی حتما در فاز مایع وارد شوند. بنابراین آماده سازی نمونه های داروئی با روش های استاندارد، به دلیل استفاده از مواد و حلال های مختلف و امکان ایجاد تغییر در فرمولاسیون دارو، مسئله بسیار مهمی است.

آنالیز دارو با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا در کارخانجات داروسازی انجام می شود.

آنالیز ترکیبات داروئی با دستگاه HPLC

در تحقیقی چندین نمونه قرص از چند کارخانه معتبر داروسازی جهت بررسی میزان کیفیت آن و ادعای شرکت تولید کننده دارو در آزمایشگاه تحت آنالیز با دستگاه HPLC قرار گرفت. نمونه قرص های انتخابی شامل استامینوفن و یک نوع قرص ضد صرع بودند. نمونه های داروئی انتخاب شده پیش از آزمایش نیاز به مرحله آماده سازی دارند. روش آماده سازی داروها پیش از آنالیز به طور دقیق در استانداردهای USP تعریف شده است. لازم به ذکر است که روش آماده سازی و آنالیز برای تمامی برندهای دستگاه HPLC مشابه می باشد و به طور واضحی در استاندارد ها تشریح شده است. برای تشخیص ترکیبات داروئی مانند قرص استامینوفن و ضد صرع توسط دستگاه HPLC، از دتکتور PDA استفاده می شود.

استامینوفن داروئی است که به عنوان یک مسکن برای کاهش تب و درد شناخته می شود. در آزمایش فوق میزان دوز دارو توسط دستگاه کروماتوگراف مایع اندازه گیری شد. مقدار دوز داروی استامینوفن برای هر دو برند انتخابی بر روی جعبه 500 میلی گرم نوشته شده بود که پس از آزمایش با دستگاه HPLC مقدار آنها 488.8 و 503.3 میلی گرم تعیین شد.

در نمونه دارو های ضد صرع نیز تعداد 8 نوع از ترکیبات مختلف موجود در آن که مقدارشان دارای محدودیت می باشد، انتخاب و با دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا اندازه گیری شد. ترکیبات اندازه گیری شده در نمونه داروی ضد صرع شامل کافیین، 2 اتیل 2 فنیل مالون امید، اتوسوکزوماید، پریمیدون، کاربامازپین، فنی توئین، کاربامازپین 10 و 11 اپوکسید و استیریپنتول بودند. مقدار دقیق هر کدام از ترکیبات موجود در داروی ضد صرع به طور دقیق با دستگاه HPLC تعیین شد و تحت تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

کاربردهای دیگر دستگاه HPLC

 

در صورتی که قصد خرید دستگاه HPLC داشته باشید، می توانید از راهنمایی مشاوران با تجربه شرکت تجهیزات آزمایشگاهی ری نور آزما استفاده کنید. شرکت ری نور آزما نماینده فروش طیف گسترده ای از تجهیزات آنالیتیکال و عمومی آزمایشگاهی در ایران می باشد.

 

نمایش دیدگاه ها

  • سلام عزیز، ما شرکت داروی دامپزشکی هستیم
    می خواهیم تجزیه و تحلیل برای بعضی داروها را با HPLC انجام دهیم که برای تحقیق همان ترکیب است
    آیا میتوانید آن را انجام دهید؟؟
    1- یک لیتر بسته, ترکیب (closantel+ levamisol+ febendazole)
    2- یک لیتر بسته, ترکیب (rafoxanide +Ivermectin)
    3- یک لیتر بسته, ترکیب (Rafoxanide + febendazole)
    4- یک لیتر بسته, ترکیب (Closantel + ivermectin)
    5- یک لیتر بسته, ترکیب ( vitamin C)
    فقط مطمئن برای ترکیب
    باحترام د.علی

    • با عرض سلام، لازم به توضیح است که شرکت ری نور آزما در زمینه فروش تجهیزات آزمایشگاهی فعال است و آزمایش آنالیز مواد انجام نمی دهد. همچنین این شرکت آمادگی خود را جهت ارائه هرگونه خدمات مشاوره ای در زمینه خرید و سرویس دستگاه های HPLC از برند های معتبر از جمله Agilent ،Shimadzu و ... اعلام می دارد.

  • من یک گیاه دارویی دارم که از قدیم در شهرستان ما استفاده میشه خیلی برای اعصاب و فشار خون خوبه میخواستم بدونم از چه ترکیباتی تشکیل شده کل ترکیبات و اجزاش چه مفید و غیر مفید آیا از طریق این دستگاه میشه انجام داد

    • با سلام و وقت بخیر به دوست عزیز
      معمولا ترکیبات ناشناس دارویی با استفاده از دستگاه های GC-MS و یا LC-MS مورد آنالیز قرار می گیرند. روش HPLC چون بیشتر بر اساس مقایسه با رفرانس هست بیشتر برای آنالیز کمی استفاده می شود.
      شرکت ری نور آزما در زمینه واردات ، فروش ، راه اندازی و سرویس دستگاه های آنالیتیکال فعال می باشد.

  • سلام وقت بخیر، عذرخواهی میکنم بنده مقداری داروی آسیاب شده دارم که برادرم بصورت فله در پلاستیک دارد و مصرف میکند، بیشترین موارد این پودر آسیاب شده بوی گیاهان عطاری را می دهد، میخواستم راهنمائی کنید آیا آزمایشگاهی هست که بتواند این پودر آسیاب شده گیاهی را آنالیز کند، و اگر هست ممنون میشم معرفی کنید.

    • سلام خدمت شما دوست عزیز و وقت بخیر
      برای آنالیز این دارو، بهتر است به آزمایشگاه غذا و دارو که لیست آن ها در سایت سازمان کنترل غذا و داروی وزارت بهداشت موجود است مراجعه فرمایید. آنالیز این دارو ها معمولا با سیستم های کروماتوگرافی انجام می شود.

  • سلام و عرض ادب استاد میشه راهنمایی کنید آیا خلوص ۹۹ درصد متادون رو میشه آنالیز کرد ممنون میشم کمکمون کنید جبران میکنم

    • با سلام و احترام
      آنالیز متانول با خلوص 99 درصد توسط دستگاه ها و تکنیکهای مختلفی امکان پذیر است که به منظور اطمینان از کیفیت و خلوص آن است. این دستگاه ها شامل موارد ذیل می باشند:
      1. دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC- FID)
      2. دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC/UV-VIs)
      3. دستگاه طیف سنج جرمی (HPLC/MS, GC/MS) و غیره
      برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دستگاه های آزمایشگاهی می توانید از کارشناسان شرکت ری نور آزما سوال فرمایید.

  • سلام من ۳ تا دارو دارم که با آب میکس کردم و میخواهم ساختار کلی این سه تا دارو باهم رو بدست بیارم و همچنین مقدار واکنش دهنده هر کدام از این سه تا دارو باهم رو یعنی به یک فرمولاسیون نهایی برسم آیا با hplc میتوان به فرمول رسید

    • با سلام و عرض احترام
      بله، دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) کاربرد بسیار مهم و گسترده ایی در صنعت دارویی در جهت تجزیه و تحلیل ترکیبات دارویی دارا می باشد. از دستگاه hplc در جهت تجزیه و تحلیل کمی و کیفی فعال دارویی (APIs) و سایر اجزای فرمولاسیون دارویی استفاده میشود.
      شرکت ری نور آزما در مینه فروش انواع تجهیزات و دستگاه های ازمایشگاهی شامل دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا از بهترین برندهای جهان می باشد.

  • با شماره 02166400091 تماس بگیرید داخلی 222
    ازمایشگاه غذا و دارو بخش داروهای مکمل
    موفق و پیروز باشید

مقالات اخیر

آنالیز کادمیوم در برنج قهوه ای با دستگاه جذب اتمی AA-7800 شیمادزو

کادمیوم (Cadmium) یکی از فلزات سنگین سمی است که می تواند از طریق آلودگی محیطی…

آنالیز داروها در پلاسما با دستگاه LCMS-8060 شیمادزو

اندازه گیری غلظت داروها در خون یا پلاسما نوعی آنالیز است که اغلب در چارچوب…

آنالیز اسید آمینه، آسیل کارنیتین و استروئیدها با دستگاه LC-MS/MS شیمادزو

آنالیز اسیدهای آمینه (AA) و آسیل کارنیتین ها (AC) در روش جمع آوری نمونه لکه…