روش آنالیتیکال اسپکتروسکوپی ICP، از یک پلاسمای جفت شده القائی با فرکانس بالا به عنوان منبع نوری استفاده می کند و برای آنالیز نمونه ها در حالت محلول ایده آل است. تکنیک طیف سنجی Inductively Coupled Plasma – Atomic Emission Spectrometer با حساسیت، دقت و سرعت قابل ملاحظه برای طیف گسترده ای از آنالیز ها از سطوح بسیار ناچیز تا غلظت های بالا مناسب است. امروزه از دستگاه اسپکترومتر نشر اتمی پلاسمای جفت شده القایی ICP-AES که گاهی اسپکترومتری نشر نوری پلاسمای جفت شده القایی ICP-OES نیز نامیده می شود، به طور گسترده برای اندازه گیری کمّی و کیفی عناصر مختلف به صورت همزمان، استفاده می گردد. همچنین در بسیاری از زمینه ها از جمله تحقیق و توسعه، کنترل تولید و آنالیز های زیست محیطی مورد استفاده قرار می گیرد.
عناصر سمی در لوازم آشپزخانه
وسایل و ظروف آشپزخانه مرتباً با محصولات غذایی در تماس هستند و بنابراین می توانند مواد غذایی را با انتقال فلزات سمّی سنگین که ممکن است در بخشی از مواد آنها باشند، آلوده کنند. بدین ترتیب می توانند خطراتی برای سلامتی انسان ها به دنبال داشته باشند. به خصوص برخی لوازم شیشه ای و سرامیکی آشپزخانه، می توانند با رنگدانه ها تزئین شده یا با لعاب پوشش داده شوند که حاوی عناصر سنگین سمّی نظیر سرب (Pb) و کادمیم (Cd) هستند. خطرات سلامتی ناشی از انتقال و شویش این عناصر سمّی یک مسئله مهم است و بررسی آن ضروری است.
نکات اصلی درباره اصلاح ظروف و لوازم آشپزخانه، شامل استاندارد سازی بر اساس مواد، ظرفیت و شکل ظروف و علاوه بر آن، تقویت استاندارد انتقال کادمیم و سرب مطابق با ISO می باشد. به همین دلیل، ارزیابی ایمنی لوازم آشپزخانه با استفاده از یک روش آزمایش مناسب و مجاز، ضروری است. مقادیر مرجع و روش های آزمایش به عنوان استاندارد های غذایی و مواد افزودنی، مطابق با قوانین بهداشت مواد غذایی، مقرر شده اند. تجزیه و تحلیل لوازم و ظروف آشپزخانه نیازمند اندازه گیری کم هزینه و سریع بسیاری از نمونه ها می باشد، در حالی که اندازه گیری عناصر سمی با حساسیت بالا را نیز تضمین می کند. ICP-AES یا اسپکترومتری نشر اتمی پلاسمای جفت شده القائی یک روش با حساسیت بالا است که امکان تجزیه و تحلیل عناصر چندگانه را فراهم می کند.
بررسی عناصر سمی در ظروف آشپزخانه با دستگاه طیف سنج نشری ICP
در این تحقیق، چند نوع ظروف تجاری که از شیشه و سرامیک ساخته شده اند، به عنوان نمونه جهت تجزیه و تحلیل انتخاب شدند. علاوه بر آن، از یک دستگاه اسپکترومتر نشر اتمی ICP به همراه پلاسمای mini-torch که با حساسیت، دقت و بهره ورری بالا و هزینه های کم قادر به آنالیز تمام عناصر در تمام طول موج ها می باشد، برای آنالیز نمونه ها مورد استفاده قرار گرفتند. نمونه ها پس از شستشوی خوب با آب، با محلول استیک اسید 4 % (v/v) به عنوان یک محلول شویش، پر شدند و سپس به مدت 24 ساعت در تاریکی و در دمای اتاق قرار گرفتند. در نهایت از این محلول به عنوان محلول مورد آزمایش، استفاده شد.
نتایج حاکی از آن بود که میزان فلز سنگین سرب Pb در طول موج 220.353 nm و کادمیم Cd در طول موج 214.438 nm، در تمامی نمونه ها بسیار کمتر از مقدار آنها در نمونه استاندارد است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت، دستگاه اسپکتروسکوپی نشر اتمی پلاسمای جفت شده القایی سیستمی بسیار ایده آل و مناسب برای تعیین سطوح فلزات سمّی موجود در لوازم و ظروف آشپزخانه است.
دیگر کاربرد های دستگاه اسپکتروسکوپی پلاسمای جفت شده القایی
- بررسی عناصر خاکی کمیاب در ضایعات الکترونیکی با دستگاه آنالیتیکال ICP-OES
- تجزیه و تحلیل عناصر فلزی سمی در اسباب بازی با دستگاه طیف سنج ICP
- اندازه گیری عناصر فلزی آب آشامیدنی با دستگاه آزمایشگاهی پلاسمای جفت شده القایی
- بررسی و کنترل کیفیت سوخت زیستی با تکنیک اسپکتروسکوپی نشری ICP
- آنالیز فلزات خاک با استفاده دستگاه طیف سنج نشری پلاسما ICP-OES
- تعیین فلزات سنگین در لوازم آرایشی با دستگاه Inductively Coupled Plasma
شرکت ری نور آزما با سال ها سابقه درخشان در زمینه واردات و فروش تجهیزات آزمایشگاهی آنالیتیکال و عمومی و همچنین لوزم یدکی و مصرفی، آمادگی خود را جهت ارائه هرگونه خدمات مشاوره ای در زمینه خرید و سرویس دستگاه های مختلف آزمایشگاهی از جمله دستگاه طیف سنج ICP، اعلام می دارد.