دستگاه اسپکترومتر جرمی کروماتوگراف گازی یا GC-MS از تجهیزات آنالیتیکال آزمایشگاهی است که برای آنالیز مواد در حالت گازی مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه GC-MS دارای یک دتکتور جرمی می باشد که باعث بالا بردن دقت و حساسیت آنالیز ماده می شود. اساس کار با دستگاه GC Mass بر پایه کروماتوگرافی ماده گازی و میزان تمایل آن در فاز متحرک نسبت به فاز ساکن می باشد. دستگاه جی سی مس دارای کاربرد های مختلفی در آزمایشگاه های آنالیز می باشد. از جمله کاربرد های دستگاه GC-MS آنالیز مواد قطبی و غیر قطبی در مواد غذائی و ترکیبات داروئی و آنالیز باقیمانده سموم فرار در پوشش های داروئی می باشد.

فرمالدهید در پوشش های داروئی

پوشش های داروئی موادی هستند که علاوه بر نگهداری دارو در خود موجب حفظ کیفیت دارو در شرایط مختلف می شوند. با وجود تمام تدابیری که برای بی اثر بودن مواد موجود در پوشش های داروئی در نظر گرفته می شود، برخی از این پوشش ها دارای ترکیبات و ناخالصی هایی هستند که با مواد فعال در دارو برهمکنش هایی ایجاد می کنند. گاهی حتی مقادیر ناچیز مواد و ناخالصی های پوشش های داروئی منجر به برهم کنش های قابل توجه و مشکلات عدیده ای در ماده داروئی می شود. نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد که حضور مواد واکنش زا با دارو نه تنها موجب کاهش ایمنی ترکیب دارویی می شود بلکه اثر بخشی و راندمان آن را نیز تحت تأثیر قرار داده و گاهی باعث نابودی آن ماده داروئی نیز می شود. بنابراین برای پیشگیری از برهمکنش بین مواد داروئی و پوشش دارو، نیاز به جمع آوری اطلاعات و مطالعات بیشتری می باشد.

یکی از مواردی که توجه بسیاری از محققین علوم داروئی را به خود جلب نموده است حضور فرمالدهید در پوشش های داروئی است. فرمالدهید از ترکیبات آلدهیدی و فرار آلی با وزن ملکولی 30 می باشد. فرمالدهید ماده ای با نقطه جوش پایین است که در حالت معمول در فاز گازی و کاملاً بی رنگ است. ماده فرمالدهید با ایجاد پیوند adduct با آمین نوع اول و دوم باعث نابودی تعداد بسیار زیادی از محصولات داروئی می شود. همچنین فرمالدهید با ایجاد Cross-linking با کپسول های ژلاتینی باعث اثر معکوس بر روی نرخ حلالیت دارو می شود. از این روبه منظور کاهش اثرات نامطلوب آن بر روی ماده داروئی نیاز است که مقدار آن به طور دقیق اندازه گیری شود و از حضور مقادیر بیشتر آن جلوگیری به عمل آید. یکی از دستگاه های آزمایشگاهی که برای اندازه گیری ترکیبات فرار از جمله آلدهیدها مناسب می باشد، دستگاه GC-MS است.

اندازه گیری فرمالدهید در پوشش دارو با GC-MS

آنالیز فرمالدهید پوشش دارو با دستگاه GC-MS

از آنجا که فرمالدهید ماده ای واکنش پذیر است، آنالیز دقیق آن در ترکیبات داروئی به طراحی و فرمولاسیون بهتر و همچنین توسعه بهتر داروهای مختلف کمک شایانی می کند. با تعیین دقیق فرمالدهید از مشکلات در پایداری دارو در مراحل بعدی تولید جلوگیری می شود. در تحقیقی مقدار فرمالدهید در چند پوشش داروئی مختلف که به طور رایج مورد استفاده قرار می گیرند تعیین شد. جهت بررسی و آنالیز فرمالدهید در 6 گروه پوشش داروئی از دستگاه اسپکترومتر جرمی گاز کروماتوگراف GC- MS استفاده شد. در واقع کروماتوگرافی GC-MS از تکنیک های آنالیز با حساسیت بالا و حد تشخیص پایین است که برای آنالیز فرمالدهید گزینه ی مناسبی می باشد.

نتایج نشان داد مقدار آلدهید بیشتر از 2% adduct بوده و از آنجا که بر همکنش فرمالدهید با ترکیبات داروئی مختلف متفاوت است بنابراین برای تعیین مقدار دقیق مجاز آن نیاز به تحقیقات و مطالعات بیشتری است. اما در حالت کلی می توان یک مقدار متوسط از آن را برای تعمیم میزان مجاز در نظر گرفت که با بررسی های متعدد این میزان 1 آلدهید برای پوشش های مختلف داروئی در نظر گرفته شد.

استفاده از دستگاه اسپکترومتر جرمی کروماتوگرافی گازی روشی ساده و موثر برای تعیین ترکیبات فرار می باشد. این روش کروماتوگرافی گازی سریع، قابل اعتماد است و از آن می توان برای کنترل کیفیت طیف وسیعی از مواد استفاده کرد.

کاربردهای بیشتر دستگاه GC-MS

  • آنالیز کلرو فنول در آب و خاک با دستگاه GC Mass
  • اندازه گیری دیوکسین ها، علف کش ها، آفت کش ها و فنول ها در آب، خاک و هوا
  • آنالیز مواد غذایی و اسانس ها با دستگاه کروماتوگرافی جی سی مس
  • تعیین ترکیبات استری، اسیدهای چرب، الکل ها، آلدهیدها با GC-MS
  • آنالیز اتیل کاربامات با دتکتور Mass دستگاه کروماتوگرافی گازی
  • تشخیص تقلب در روغن ها، کره و شربت ها با دستگاه GC-Mass
  • تشخیص ناخالصی های در مواد دارویی با دتکتور جرمی دستگاه کروماتوگرافی گازی
  • بررسی امور قضائی با دتکتور MS دستگاه گاز کروماتوگراف
  • آنالیز بقایای مانده از آتش سوزی با اسپکترومتر جرمی دستگاه کروماتوگرافی گازی
  • سم شناسی در پزشکی قانونی با دستگاه آزمایشگاهی GC-Mass
  • شناسایی استروئیدها در آزمایش ضد دوپینگ توسط دستگاه GC-MS

 

نمایش دیدگاه ها

  • درود برشما می‌توانید یک ازمایشگاه که فلزات سنگین خون بررسی میکند را معرفی کنید

    • با سلام و وقت بخیر
      دوست عزیز برای آزمایش فلزات سنگین خون معمولا از دستگاه جذب اتمی استفاده می شود . آنالیز فلزات سنگین در خون معمولا در آزمایشگاه های مرتبط با دانشگاه های علوم پزشکی و همچنین در آزمایشگاه های پاتوبیولوژی های با تجهیزات آنالیتیکال انجام می شود.
      آزمایشگاه های طرف قرارداد با شرکت ری نور آزما که دارای واحد آنالیز فلزات سنگین در خون هستند عبارتند از :
      آزمایشگاه بقراط
      آزمایشگاه مسعود
      آزمایشگاه مرکزی تهران
      آزمایشگاه صبح سلامت البرز
      آزمایشگاه گروه علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس
      آزمایشگاه علوم پزشکی تهران
      آزمایشگاه دانشکده داروسازی دانشگاه تهران
      آزمایشگاه دانشکده علوم پزشکی تبریز
      آزمایشگاه فجر ساری
      آزمایشگاه رازی بابل

مقالات اخیر

آنالیز کادمیوم در برنج قهوه ای با دستگاه جذب اتمی AA-7800 شیمادزو

کادمیوم (Cadmium) یکی از فلزات سنگین سمی است که می تواند از طریق آلودگی محیطی…

آنالیز داروها در پلاسما با دستگاه LCMS-8060 شیمادزو

اندازه گیری غلظت داروها در خون یا پلاسما نوعی آنالیز است که اغلب در چارچوب…

آنالیز اسید آمینه، آسیل کارنیتین و استروئیدها با دستگاه LC-MS/MS شیمادزو

آنالیز اسیدهای آمینه (AA) و آسیل کارنیتین ها (AC) در روش جمع آوری نمونه لکه…