دستگاه آزمایشگاهی کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (High-Performance Liquid Chromatography) یک ابزار قدرتمند و پرکاربرد در تجزیه و تحلیل مواد است و برای جداسازی، شناسایی و اندازه گیری اجزای موجود در یک مخلوط مورد استفاده قرار می گیرد. تکنیک HPLC در انواع کاربرد های صنعتی و علمی مانند داروسازی، محیط زیست، پزشکی قانونی و مواد شیمیایی استفاده می شود. اجزای اصلی در یک سیستم HPLC شامل مخزن حلال، یک پمپ با فشار بالا، یک ستون، سیستم انژکتور و آشکارساز است. در کروماتوگرافی مایع، آنالیت هایی که حداقل میزان تعامل با فاز ثابت یا بیشترین تعامل با فاز متحرک را دارند سریعتر از ستون خارج می شوند. در واقع، زمان بازداری نمونه بر اساس تعامل بین فاز ثابت، مولکول های مورد آنالیز و حلال (یا حلال های) مورد استفاده، متفاوت خواهد بود.

ویتامین های محلول در آب

ویتامین ها طیف وسیعی از مولکول های آلی کوچک هستند که در مقادیر بسیار کم، مواد مغذی ضروری برای تنظیم عملکرد های فیزیولوژیکی بدن انسان می باشند. به عبارتی، نقشی ویژه در حفظ سلامتی و رشد طبیعی بدن دارند. این ترکیبات به طور طبیعی در بسیاری از غذا ها یافت می شوند و اغلب به محصولات غذایی فرآوری شده افزوده می شوند. سطح ویتامین های موجود در غذا ممکن است در مقادیر بسیار کم و تا چند میکروگرم در هر 100 گرم باشد. با وجود اینکه ویتامین ها گروهی از ترکیبات آلی هستند که ساختار و خواص شیمیایی متفاوت دارند، آنها را می توان بر اساس میزان حلالیت به دو دسته محلول در آب و محلول در چربی طبقه بندی کرد. ویتامین های محلول در آب شامل ترکیباتی مانند تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین (B3)، پیریدوکسین (B6)، اسید پانتوتنیک (B5)، بیوتین (B7)، اسید فولیک (B9)، سیانوکوبالامین (B12) و ویتامین C هستند.

یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ مقدار ویتامین ها در سطح ضروری، مورد نیاز است. برخی از عادت های غذایی می توانند موجب کمبود این ترکیبات حیاتی در بدن شوند. دریافت مقادیر ناکافی از ویتامین ها می تواند سبب بروز مشکلات متعدد سلامتی و بهداشتی مانند اختلالات در سیستم ایمنی بدن شود. بنابراین نه تنها تعیین مقدار، بلکه شناسایی و تشخیص ویتامین ها در مواد غذایی ضروری است. آنالیز کمی و کیفی ویتامین ها یک کار روتین اما چالش برانگیز است، چراکه ویتامین ها نسبتاً ناپایدار هستند و تحت تأثیر تعدادی از عوامل مانند گرما، نور، هوا و سایر اجزاء مواد غذایی قرار می گیرند. یکی از روش های تجزیه و تحلیل ویتامین های محلول در آب، تکنیک کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) است.

اندازه گیری ویتامین های محلول در آب با کروماتوگرفی مایع با کارایی بالا

بررسی ویتامین های محلول در آب با دستگاه HPLC

در تحقیقی، برای جداسازی و اندازه گیری ویتامین های محلول در آب، دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا Agilent 1260 Infinity LC به همراه ستون Agilent Poroshell EC-C18 مورد استفاده قرار گرفت. شناسایی در محدوده 200 تا 640 نانومتر با استفاده از یک آشکار ساز آرایه فتودیود (DAD) انجام شد. ویتامین های B بسیار آب دوست (هیدروفیلیک) هستند، در نتیجه یک گرادیان با غلظت کم از متانول و فاز متحرک اسیدی برای شویش تحت شرایط فاز معکوس استفاده شد.

نتایج بدست آمده از آزمایش، نشان می دهد دستگاه HPLC با موفقیت ویتامین های C ،B9 ،B7 ،B6 ،B5 ،B3 ،B2 ،B1 و B12 را حتی اگر در محدوده های مختلف غلظت در یک تزریق تک وجود داشته باشد، اندازه گیری می کند. سیستم آنالیتیکال اچ پی ال سی یک ابزار ایده آل برای آنالیز و شناسایی ویتامین های محلول در آب است که با حساسیت، دقت و سرعت عالی نتایجی با اطمینان بالا در اختیار قرار می دهد.

دیگر کاربرد های دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا

 

شرکت ری نور آزما، با سال ها تجربه فعالیت در حوزه تجهیزات عمومی و آنالیتیکال آزمایشگاهی و همچنین قطعات یدکی و مصرفی، آمادگی خود را جهت تأمین تجهیزات آزمایشگاهی از جمله دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا HPLC اعلام می دارد.

 

مقالات اخیر

آنالیز عناصر فلزی در محیط کشت با دستگاه ICPMS-2050 Shimadzu

یک محیط کشت معمولاً حاوی عناصری است که طیف وسیعی از غلظت‌ها را شامل می‌شود،…

غربالگری روغن گیاهی با دستگاه LCMS

چربی ها و روغن های خوراکی عمدتاً از تری گلیسرول ها (TAGs) بوجود می آیند…

مبانی دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)

دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، فرآیندی برای جداسازی، شناسایی و تعیین کمیت اجزا…